Medya Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Medya Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde geleneksel medya kadar dijital medya kanalları da önem kazandığı için dijital medya planlama da öne çıkmaktadır.  Medya planlama, bir marka, ürün ya da hizmetle ilgili mesajların, doğru hedef kitleye, doğru medya kanalları aracılığıyla iletilmesi için yapılan planlama çalışmasıdır. Medya planlama; söz konusu marka, ürün ya da hizmetin geleceğini şekillendirecek, çok önemli ve uzun vadeli düşünmeyi gerektiren bir çalışmadır.
Biz bu yazımızda hem geleneksel hem de dijital medya planlamayı ele alacağız ve medya planlama yaparken nelere dikkat etmek gerektiğini açıklayacağız.

Mesajımız Ne?

Başlarken öncelikle tüketiciye ne mesaj vermek istediğinizi belirlemeniz gerekir. Mesela yeni bir markasınız ve tüketiciye “Ben çok genç, esnek ve dinamik bir markayım; sen nasıl istersen ona göre hizmet verebilirim” mi demek istiyorsunuz ya da “Ben eski ve köklü bir markayım, sizinle zaten uzun zamandır tanışıyoruz; bu da yeni ürünümüz, tabii ki en kalitelisi” mi demek istiyorsunuz? Ne anlatmak istediğinize karar verirseniz, nasıl anlatacağınızı bulabilirsiniz.

Hedef Kitlemiz Kimler?

Bir sonraki adımınız bu mesajı kimlere ileteceğinizi belirlemek olmalı. Hedef kitlenizi ne kadar iyi belirlerseniz, onlara ulaşmak için mecra seçimini de o kadar iyi yaparsınız. İlk aşamada,
 Yaş
 Cinsiyet
 Medeni durum
 Sosyoekonomik düzey
 Meslek
 Eğitim
 Kişisel ilgi alanları
 Tüketim alışkanlıklarını belirlemek hedef kitlenizle ilgili önemli bilgiler olsa da ürün/hizmetinize göre hedef kitleyle ilgili daha ayrıntılı çalışma yapmak, mecra seçimini ve mesajınızı nasıl ileteceğinizi belirlemenizi kolaylaştıracaktır.

Mecra Seçimi Önemli

Mecra seçimini hedef kitlenize uygun olarak yapmalısınız. Mesela 25 – 45 yaş arası modaya ilgi duyan, sosyoekonomik seviyesi orta ve üst segmentte olan kadınları hedef alıyorsanız; sosyal medyanın yanı sıra moda blogları, moda dergilerinin web siteleri ve forumlar sizin için doğru mecralar olacaktır. Eğer 5 yaş üstü kırsalda yaşayan bireyleri hedef alıyorsanız mecra olarak televizyonu seçmeniz ve hedef kitlenizin izleyeceği kanalları, hatta bu kanallarda hangi programları takip etiklerini de saptamanız gerekecektir.

Zamanlamayı Es Geçmeyin


Planlamada zamanlamada çok önemlidir. Hazırlamış olduğunuz dört dörtlük bir reklam yanlış zamanda yayımlandığında çöpe gidebilir. Az önceki örneklerden devam edersek; 25 – 45 yaş arası modaya ilgi duyan, sosyoekonomik seviyesi orta ve üst segmentte olan kadınları hedef alacaksak sosyal medyada hangi saatlerde aktif olduklarını da takip etmemiz gerekiyor. Aksi halde pek çoğu yayımladığımız reklamları görmeyecektir. Aynı şekilde televizyonda 55 yaş üstü kişiler için reklam vereceksek yine onların izlemeyi tercih ettiği programların yayın saatinde reklam vermemiz gerekir, yoksa reklamları ilgisiz kişiler izleyecektir. Ayrıca medya planlama yaparken yılın belli dönemlerini de hesaba katmak gerekir. Mesela anne–bebek ürünleri satan bir markanın Anneler Günü’nü kaçırmaması gerekiyor.

Bütçe

Elbette planlama yaparken bütçeyi de belirlemek önemlidir. Eğer baştan bütçeyi belirlemeyip, rast gele yatırım yaparsanız çalışmanızda bir istikrar olamaz bu da verimliliğe engel olur. Doğrusu toplam bütçeyi aylara ve mecralara uygun şekilde paylaştırmaktır. Planlama pek çok değişkene bağlı ve istenen sonucun alınması için iyi kurgulanması gereken bir iştir. Dolayısıyla profesyoneller tarafından yani medya planlama ajansları tarafından yapılması gerekir. Görsel Projeler’de medya planlama konusunda oldukça tecrübeli bir ekip olarak hizmet veriyoruz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazı Etiketleri:

Leave a comment