Dijital Pazarlama Karnesi Türkiye’nin Dünya’daki Konumu

Dijital Pazarlama Karnesi Türkiye’nin Dünya’daki Konumu
20 Ağu 2020 / by Görsel Projeler in Pazarlama

Geçtiğimiz ay We Are Social, Küresel Dijital Pazarlama Karnesinin Temmuz ayını yayımladı. Dünya Covid-19 salgının gölgesinde şekillenirken dijital mecraya olan yoğun artış dikkat çekici oldu. Rapora göre dünyada bir ilk yaşandı ve dünyanın yarısından fazlası sosyal medya kullanıcısı oldu. Raporun ışığında dünyanın ve ülkemizin dijital karnesini bu yazımızda inceleyip sizlere geleceğinizle ilgili bir fikir vermek adına yardımcı olmaya çalışacağız.

 sosyal-medyayi-dunya-capinda-kullanmak

Raporla salgının etkisindeki dünyada kullanılan sosyal medya uygulamalarının arttığını, insanların yeni sosyal mecralar denediklerini fakat kullanılan uygulamaların birinci sırasını facebook aldığını gösteriyor. Instagram ise yükselip birçok sosyal medya uygulamasını gerisinde bıraktığı izlenmiş.

 sosyal-medya-davranislari

Sosyal medya kullanıcılarının, yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere, günde 2 saat 20 dk geçirmesi de dijital ortamda pazarlama yapanların lehine bir sonuç verdiği görülüyor. Covid-19 süresince de bu kullanım oranının artması çok yüksek bir ihtimal olmakla birlikte tüketicilerin dikkatini çekmek de kolaylaşıyor çünkü insanların almak istediği ürün ve/veya hizmet gruplarını araştırmada arama motorlarının yerini sosyal medya uygulamaları aldığı sonucunu bizlere gösteriyor. Aşağıdaki tabloda kullanıcıların yaş gruplarına göre sosyal medyada marka araştırması oranları gösterilmektedir:

medya-kullanimi

Sosyal medya artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve dahası hayatımızdaki önemi gün geçtikçe daha da büyüyor. Büyük devlet başkanlarının bir tweetiyle gündem ve dünya şekillenirken, markaların covid gibi bir tehlikeyle mücadele ederken yerini sağlamlaştırması dijitalden geçiyor. Sosyal medyanın hayatımızda çok sessiz bir etkisi olması yadsınamaz bir gerçek. Bugün sosyal medyadan maksimum düzeyde yararlanmak istiyorsanız, bu platformların tüm pazarlama ve iletişim faaliyetlerimizi nasıl tamamlayıp artırabileceğini anlamalı veya bununla ilgili uzmanlarla birlikte çalışmanız gerekmektedir.

Dünyanın e-ticaret kullanımı hakkında sunulan raporda insanların zaman kazanmak için bu şekilde ürün ve/veya hizmet satın almasının yanında artık hiç bitmeyecek olan hızlı tüketim çılgınlığı pandemiyle birleşince insanların “kendini iyi hissetmek” için aldıkları ürünlerle bu sektörde bir artış gözlemlenmiştir. Aşağıda raporun birkaç sınıflandırılması yer almaktadır:

Yıllık E-Ticaret Büyüme Oranı

 e-ticaretin-benimsenmesi

“Yıllık E-Ticaret Büyüme Oranı” tablosunda Türkiye’nin 3. Sırada yer alması tüketicilerin ileride bu alandan daha da fazla yararlanacağına işaret ediyor.

 e-ticaret-alisverisi

Ülkemizde %70 oranında e-ticaret alımı dünya geneli ortalamasına yakın olmasıyla dikkat çekici bir sırada yer alıyor.

Artık sadece sınır içinde değil, gelişen rekabet ortamında e-ticaretin sınır ötesinde de kendini ilerlettiği görülmektedir.

Yazı Etiketleri:

Leave a comment