Corona Virüs ve Kitle İletişimine Etkisi

Corona Virüs ve Kitle İletişimine Etkisi
02 Mar 2020 / by Görsel Projeler in Medya, Sosyal Medya

Corona virüsü 2019 yılının sonuna doğru Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır ve 2020 yılının daha ortalarına bile gelmeden en çok korkulan konu haline gelmiştir. Çin başta olmak üzere birçok ülkede ölümler meydana gelmiştir. Virüsün neden kaynaklandığı hakkında çeşitli teoriler vardır. İlk ortaya atılan teori, bir insana yılandan bulaşmış olabileceği üzerinedir. Aynı zamanda yarasadan bulaştığını öne sürenlerde vardır. Virüsün ilk önce yarasalardan yılanlara, onlardan da insanlara bulaşmış olabileceği öne sürülüyor. Çinlilerin yarasa çorbası ve yılan çorbası tüketimi de virüs ortaya çıktıktan sonra oldukça sorgulanmıştır. Corona virüsü güncel verilerini takip etmek istiyorsanız youtube aramasına “Corona virüs: Real Time Counter, World Map, News” yazabilirsiniz. Veriler buradan canlı olarak aktarılmaktadır.

Corona virüsü verilerini güncel takip etmek için;

https://www.youtube.com/watch?v=qgylp3Td1Bw .

Corona virüsü dünya üzerinde bir korku ve panik yarattı. Çevrimiçi alışveriş siteleri ise bu panikten yararlanmaya başladılar. Peki bu nasıl oldu ? Koruyucu maskelerin fiyatlarını 2 – 3 katına kadar yükseltip satmaya başladılar. Sağlık ile alakalı böyle bir durumdan faydalanmanın medya etiğine uyup uymadığı ise tartışmalar arasında. Twitter kullanıcıları bu duruma tepki göstermek için “#maskestokculugunahayir” hashtagi altında fiyat değişikliği uygulayan alışveriş sitelerinin görsellerini paylaştılar ve Sağlık Bakanlığı’nı etiketleyerek yaptırım uygulanmasını talep ettiler. Aynı zamanda İran’a sınırımızın kapatılması için #IranSinirlariKapatilsin hashtagi oluşturulmuştu. Twitter son zamanlarda sivil toplum tarafından çözüm bulma, tepki gösterme amaçlı en çok kullanılan platform olmuştur.

Sosyal mecralarda doğru bilgi kadar yanlış bilgide mevcuttur. Corona virüsü, hakkında en çok yanlış ve yalan haber yazılan konu olmuştur. Buna istinaden asparagas haberlerin önüne geçebilmek ve halkı panikten korumak için sosyal mecralar kendilerine göre önlemler almaya başlamışlardır.

Sosyal Medya Haberleri

Son zamanlarda artan yalan haberlere karşı sosyal platformlar tarafından normalden fazla önlem alınmaya başlandı. TikTok, Facebook, Instagram ve Twitter bu mecralara örnektir.
TikTok son yılların en hızlı büyüyen video paylaşım platformu olmuştur. TikTok üzerinden “corona virüs” hashtagini aradığınız zaman özel bir uyarı ile karşılaşıyorsunuz. Uyarı sizi “Dünya Sağlık Örgütü” gibi ulusal ve gerçekçi kaynaklara yönlendiriyor. Böylelikle güvenilir kaynaklardan doğru bilgiler edinmenizi sağlıyor. Facebook, Cambridge Analytica skandalından sonra hiçbir soruna karışmak istemiyor. Bu yüzden Facebook, Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (IFCN) ile birlikte çalışıp halkı rahatsız edebilecek, süreçleri etkileyebilecek ve toplumu yanlış yönlendirebilecek içerikleri tespit edip kaldırıyor. Instagram’da diğer sosyal ağlardan farklı bir yöntem izlemiyor ve virüs salgını hakkında yanlış bilgi içeren etiket ve içerikleri kaldırıyor. Tüm bu sosyal ağlar içinde virüs hakkında en çok paylaşım yapılan mecra Twitter’dır. Twitter ise bu durumla TikTok ile benzer bir yol izliyor. Hashtag araması yaptığınız zaman Twitter sizi doğru kaynaklara ulaşıp, gerçekleri öğrenmeniz için teşvik ediyor.

Günümüzde kitle iletişim araçlarını kullanarak gündem oluşturma veya gündemi etkileme kavramları hayatımıza girmiştir. Toplum için sorun olan bir çok durum artık kitle iletişim araçları kullanarak çözülmeye çalışılmaktadır. Bu kitle iletişiminin topluma olumlu etkisidir. Diğer açıdan bakarsak, online alışveriş sitelerinin fiyat değişikliğine gitmesi ise olumsuz etkisidir. Kitle iletişim araçları doğru amaçlar doğrultusunda kullanıldığı zaman topluma çok faydası olabilir. Bir birey ve sosyal medya kullanıcısı olarak hiçbir yalan içeriğe prim vermemek toplum refahı için önemlidir. Sosyal mecraları kullanırken sadece kendimizi değil diğer insanları da düşünerek kullanmak birçok sorunun çözümü olacaktır.
Yazı Etiketleri: