Gayrimenkul Pazarlaması

Gayrimenkul Pazarlaması
25 Haz 2021 / by Görsel Projeler in Pazarlama

Her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektörü de gelişen pazar koşullarıyla son yıllarda önemli bir değişim yaşamaktadır. Özellikle, deprem kuşağında olan yer alan toplumun bilinçlenmesi, pandemi döneminin insan algısındaki konut değerlerini değiştirmesi ve buna bağlı olarak rekabetin hem yerel hem uluslararası boyutta artması gayrimenkul sektöründe de modern pazarlama stratejilerine geçişi zorunlu kılmıştır.

Çeşitli değişim ve gelişmelerden etkilenen gayrimenkul sektörü hem pazar şartları hem de temel bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacını tatmin eden bir sektör olduğundan pazarın her zaman dinamik bir sektörü olacaktır. Böylesine bir sektör  stratejilerini müşteri odaklı pazarlama tekniklerine ağırlık vererek satış arttırıcı çabalarına ulaşabilir. Güvene dayalı olan gayrimenkul sektöründe uzun dönemli müşteri sadakati için markalaşma çabalarında imaj ve prestij için planlamalar yapılmalı ve uygulanmalıdır.

Bu değişim ve durumda alıcıların satın alma kararı vermeden önce çevrimiçi araştırmaya yöneliyor olması. Gayrimenkul alıcıları çeşitli emlak sitelerini ya da mobil uygulamalarını ziyaret ederek emlak ilanlarını inceliyorlar. Bununla birlikte gayrimenkul ofislerine web sitelerini de ziyarette bulunuyorlar.

Bu gezintileri gerçekleştiren potansiyel alıcılar; sadece emlak ilan siteleri ya da web siteler üzerinden bilgi almıyor. Aynı zamanda bu gezinti esnasında internet reklamları aracılığıyla da bilgi edinebiliyorlar.

Gayrimenkul Pazarlaması ve Dijital Pazarlama

Emlak sektöründe dijital pazarlamaya ne kadar ihtiyaç var? Emlak danışmanlarının kendilerine sormaları gereken bu sorunun cevabı emlak alıcıları ve hedef kitlelerini iyi tanımalarını gerektiriyor. Yukarıda giriş yaptığımız ve bahsettiğimiz gelişen ve değişen dünya şartlarında tüketicilerde bu dinamikliğe ayak uyduruyor. Tabi ki sorunun cevabı gayrimenkul sektörünün dijital pazarlamaya çok ihtiyacı var olacak. Çünkü zaten günümüz pazarlama stratejilerinin çoğunu dijital bir dünya bir üstüne kurulmuş durumda. Eskiden İstanbul’da bir daire ya da herhangi bir emlak satışı için Hürriyet gazetesinin ilan sayfalarına reklam verilirdi. Artık bu sayfaların yerinin etkisini çok daha fazla gördüğümüz Sahibinden.com, Remax.com.tr, Emlaköneriyorum.com, Kiragetiren.com gibi internet siteleri ya sosyal platformlarda yer alan butik firmalar yerini aldı. Peki sadece bu sitelerde ilan vererek başarılı bir pazarlama yapmış oluyor muyuz? Olmuyoruz çünkü kendinizi dijital dünyanın verdiği ayrıcalıklarla öne çıkarmadıkça verilen ilanlar pek çok ilan arasında kayboluyor.

Gayrimenkul Sektöründe Küreselleşme Ve Markalaşma

Küreselleşme olgusu her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de yaşanmaktadır. Küreselleşmenin dünyayı tek pazar haline getirmesi ticari sınırları yavaş yavaş ortadan kaldırmıştır. Bu durumla birlikle her işletme dünyanın her yerinde faaliyet gösterebilir hale gelmiştir. Bu çerçevede, uluslararası lider gayrimenkul işletmeleri de ülkemizde faaliyet göstermeye başlamıştır. Acentalık sistemi ile Türk gayrimenkul pazarına giren işletmeler Türkiye pazarında da tercih edilen kurumsal ve lider işletmeler olmayı başarmıştır. Bunun yanında, yavaş yavaş Mortagage ile başlayarak yabancı finans kuruluşlarının ülkemize gelerek ve bazı yerel bankaları satın almasıyla gayrimenkul pazarına girmeye başlamışlardır. Bu tarz firmanalar var olan yabancı hedef kitleleriyle güney bölgelerinde gayrimenkul satışları yapılmaktadır. Uluslararası lider gayrimenkul markalarının Türk pazarına girmesi bir tehdit olarak algılanmamalıdır. Aksine ülkemiz pazarındaki yerel markalar bu sayede rekabetin arttığı bu piyasada geri kalmamak için standartlarını yükseltmek için çabalamaktadır.

Markalaşma

Markalaşma da artık literatürümüzde sürekli duyduğumuz bir terim olarak yer almaktadır. Tıpkı gayrimenkul terimleri gibi. Marka- reklam ilişkisi ise rekabette ve markalaşma sürçesinde en kritik en önemli noktalardan biridir. Reklam markalar hakkındadır; markanın imajını yaratmak veya güçlendirmek için planlanan belirli stratejiler ile yaratılır.

Markalaşma, yerel ve uluslararası pazarlarda önemlidir. Özellikle rekabetin olduğu pazarlarda markanın benzer ürün ya da hizmet sunan firmalardan ayırt edici özelliğini öne çıkarır. Güven verir.

Ülkemiz pazarında  da bazı yerel ve uluslararası işletmeler markalaşmaya gitmiş, fakat bütünleşik bir çalışma gerektiren marka gerekliliğini yerine getirememiştir. Marka, bir işletmenin ürün ve hizmetlerini diğer işletmenin ürün ve hizmetlerinden ayırt eden sembol, isim, logo v.s’dir, fakat bir kalite ve güven sunabilmelidir. Firmayı markalaşmaya götüren faaliyetlerden sadece bir kaçını gerçekleştirdiği ve marka gerekliliğini benimsemeyen işletmeler markalaşma sürecini gerçekleştirememiş ve markalaşamamış demektir.

Tabi ki bu rekabet ve markalaşma faaliyetlerinin yoğun olduğu gayrimenkul pazarında uluslararası markaların yanında başarılı yerel markalar da vardır. Bu yoğunluk gayrimenkul işletmelerini, kendilerini diğer işletmelerden nasıl farklı konuma getirebileceği konusuna odaklanmalıdırlar. Gayrimenkul firmaları da standartlarını yükseltmeli ve farklı olma yollarını aramalıdır. Çünkü pazarda aynı gayrimenkulü sunan birçok işletme vardır ve yeni varoluşlar da giderek artmaktadır.

Gayrimenkul pazarının her geçen gün gelişmekte olması pazar payını yerel ve uluslararası alanda arttırmış. Bu durumla beraber de tüm faaliyetlerinde olduğu gibi pazarlama faaliyetlerinde de çalışma alanlarını genişletmiştir. Geleneksel pazarlama ve satış stratejileri ile pazarda güçlü bir hakimiyet kurmak bu gelişmelerle imkansız bir hale gelmiştir.

Daha çok, müşteri ve hedef kitle odaklı stratejiler geliştirilmeli. Buna bağlı olarak da her ne kadar imaj ve prestijin öneminden bahsedilse de artık çalışmaları yapılmış ve uygulamaya başlanmış olması gerekmektedir.

Yazı Etiketleri: