Nedir Bu Clubhouse?

Nedir Bu Clubhouse?
02 Şub 2021 / by editor in Ajans, Sosyal Medya

Özellikle büyük bir çoğunluğu karantinada geçen 2020’de sosyal medya uygulamaları daha da fazla kullanılmaya başlandı. Son haftalarda sosyal medyada en çok duyduğumuz kelimelerden biri ise; Clubhouse.

Peki nedir bu Clubhouse? En son çıkan uygulamalardan olan ve Silikon Vadisi girişimcisi Paul Davidson ve eski Google çalışanı Rohan Seth tarafından geliştirilen Clubhouse’u birçok insanı bir araya getiren canlı bir podcast gibi düşünebiliriz. Uygulama, yazı veya görsel paylaşımların aksine, tamamen sesli iletişime dayanan bir platform. Kullanıcıların ilgilerini çeken konularda gerçek zamanlı olarak sohbet odalarına dahil olmalarına ve sesli etkileşim kurmalarına imkan sağlıyor.

Uygulamanın avantajı ise üst düzey iş insanlarının ve ünlülerin de uygulamayı kullanması. Oprah Winfrey, Drake, Chris Rock veya Ashton Kutcher gibi ünlü isimlerle ya da alanında profesyonel üst düzey yöneticilerle yapılan sohbetleri dinleme ve hatta bunlara katılma şansı elde edebilirsiniz. Yani Clubhouse hem eğitici hem de eğlenceli şekilde kullanılabiliyor.

Uygulamanın ana kuralı ise; konuşmaların kaydı yoktur ve kaydedilmezler. Şirket kendisini, “her yerdeki insanların konuştuğu hikayeler anlatabildiği, fikir geliştirdiği, arkadaşlıkları derinleştirdiği ve ilginç yeni insanlarla tanıştığı sese dayalı yeni bir sosyal proje türü” olarak tanımlıyor.

Bu kadar fazla konuşulmasının nedeni ise cazibesi. Bunun sebebi davetiye sistemi ile katılabilmeniz. Eğer bir üye size davetiye gönderiyorsa katılabiliyorsunuz ve her kullanıcının 2 davetiye gönderme hakkı var. Ayrıca her kullanıcının profilinde davetiyesini almış olduğu kişinin adı yazdığı için davet haklarınızı kullanırken dikkat etmelisiniz. Bir kullanıcıyı davet etmek için ise davet edeceğiniz kişilerin telefon numaraları rehberinizde kayıtlı olmalı.

Bunun dışında uygulamayı indirir ve cep numaranızla kaydolursanız sistem sizi sıraya alıyor ve bir kullanıcı adı ayırabiliyorsunuz ama ne zaman katılabileceğiniz belirsiz… Bunun nedeni ise uygulama sahipleri yavaş yavaş bir topluluk oluşturmak istiyor ve sistemin daha çok sayıda kullanıcıyı idare etmesi için özellikler hazırlıyorlar. Ayrıca uygulama şu an sadece IOS kullanıcıları tarafından indirilebiliyor.

Uygulama Nasıl Kullanılıyor?

Kullanıcılar ilgi alanlarına göre belirli konu başlıklarında kurulan sohbet odalarına girebiliyor, sohbet yöneticisinden izin alın alındığı takdirde sohbete dahil olabiliyor ya da sadece dinleyici olarak kalabiliyor.

Bir odaya girdiğinizde ilk olarak oda sahibini, moderatörleri ve odanın üst kısmında yer alan konuşmacıları görebilirsiniz. Bu alanı odanın sahnesi olarak düşünebilirsiniz. Odadaki her konuşmacı sahneyi paylaşıyor ve sırayla konuşabiliyor. Konuşmacıların altında ise uygulamada halihazırda konuşmacılarla etkileşimde bulunan üyeler bulunuyor. Daha sonra da bir alt kısımda seyircinin geri kalanı ve dinleyiciler yer alıyor.

Clubhouse’ta sadece dinleyici olmak zorunda değilsiniz. Konuşmak isteğiniz bir konunuz varsa 3 şekilde paylaşabilirsiniz.  Herkese açık (open), sadece takipleştiklerinize açık (social) ya da sadece seçtiklerinize görünen (closed) odalar şeklinde oluşturabilirsiniz.

Herkese açık olan gruplar genel akışta yer alıyor ve herkes görebiliyor. Social gruplar sadece sizi takip edenlerin akışında çıkıyor. Closed gruplar ise sadece seçilen kişilerin akışında yer alıyor. Kapalı bir odayı daha sonra açabiliyorsunuz. Çok sayıda kategoriden ilgi alanlarınızı seçtiğinizde, uygulamayı açtığınızda karşınıza çıkan ve önerilen sohbet odalarının içerikleri özelleştirmiş olur. Bu şekilde sadece ilginizi çeken konulardaki sohbetleri ana sayfanızda görürsünüz.

Artı Olarak Club Sistemi Var

Clubhouse’taki normal sohbet odaları kalıcı değil. Club sistemiyle ise bir konuda kalıcı olarak oda oluşturabiliyorsunuz. Club’lar herkese açık ve katıldığınızda ilgi alanınız olan bir konuyu takibe almış oluyorsunuz. Planlanan sohbetler size bildirim olarak geliyor ve uygulamadaki takvimde önceden görebiliyorsunuz.

Uygulamanın Avantajları

  • İş dünyasındaki profesyonellerle etkileşim kurabilmenize olanak sağlar.
  • İçerik üretmeye değil kaliteli bir sohbet kurmaya odaklanılır.
  • Kullanıcılar davetiye sistemi ile katılabildiklerinden seçme bir topluluk kurmak amaçlanır.
  • Ne giydiğiniz, nerede olduğunuz, görüntünüz önemli değildir.
  • İlgi alanlarınızı seçebildiğiniz için bu alanlarda farklı konularda sohbet odalarını keşfedebilirsiniz.

Özetleyecek olursak, Clubhouse ses tabanlı yeni nesil bir sosyal medya platformudur. Temelde, farklı sohbetlere, farklı konularda, canlı, serbest akışlı sohbet odalarına dahil olabiliyorsunuz. İster konuşmacı olabiliyor isterseniz de sadece dinleyici olarak kalabiliyorsunuz.

Ayrıca uygulama özel beta sürümünden herkese ve her cihaza açık hale geldiğinde ne olacağını kimse kestiremiyor. Daha da fazla yaygınlaşabilir ya da ayrıcalık kalmadığında cazibesini kaybedebilir. Kullanıcı sayısı arttıkça ağ oluşturma olanakları azalabilir, üst düzey kesim uygulamayı kullanmayı bırakabilir. Pazarlamacılar uygulamayı doldurabilir ya da e-ticaret markaları satış yapmaya çalışabilir. Birçok markanın bu konuda strateji oluşturmaya başladığı da konuşulan konular arasında.

Bu tarz pek çok olumlu – olumsuz senaryo üretilebilir ama anlaşılan o ki ne olacağını ancak ilerleyen dönemde görebileceğiz.

Yazı Etiketleri: