Özel Okullar Dijital Pazarlamayı Nasıl Kullanmalı?

Özel Okullar Dijital Pazarlamayı Nasıl Kullanmalı?

82,4 milyon nüfusa sahip ülkemizde 59,36 milyon (nüfusun %72’si) internet kullanıcısı, 52 milyon (nüfusun %63’ü) aktif sosyal medya kullanıcısı ve 44 milyon (nüfusun %53’ü) aktif mobil sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Elbette özel okullar ve özel üniversitelerin, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan öğrencileriyle velilerinin de tamamına yakını bu kitlenin içerisine dâhil. Bu sebeple özel eğitim kurumları için dijital pazarlama yöntemleri hedef kitleye ulaşmada oldukça önemli ve etkili. Peki, özel okullar dijital pazarlamayı nasıl kullanmalı ve dijital pazarlamadan yararlanırken nelere dikkat etmeli? Bu yazımızda sizin için bu soruların cevaplarını inceleyeceğiz.

Merkezi Dijital Pazarlama Stratejisi Oluşturun

Elbette dijital pazarlama çalışmalarınıza amacınızı, hedef kitlenizi, kullanacağınız mecra ve yöntemleri, iletişim üslubunuzu, bütçenizi vs. içeren bir dijital pazarlama stratejisi oluşturarak başlamanız gerekir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken başka bir konu da eğer şube ya da bayileriniz bulunuyorsa hepsinin merkezi bir dijital pazarlama stratejisine göre hareket etmesini sağlamaktır. Nasıl ki gerçek dünyada bir karışıklığa sebep olmamak ve kurumsal değerin korunması için bir bütünün parçaları olarak hareket etmeniz gerekiyorsa, dijital dünyada da buna uygun bir strateji izlemeniz gerekiyor.

Hedef Kitleye Göre İletişim

Dijital pazarlamada atacağınız her adımda istediğiniz verimliliği elde etmek için hedef kitlenizi iyi tanımanız, onlara uygun mecralardan, ilgilerini çekecek yazılı ve görsel içerikle ulaşmanız gerekmektedir. Mesela özel bir anaokulunu ele alacak olursak; amacınız bir sonraki eğitim dönemi için yeni öğrenciler bulmak, yeni öğretmen adaylarına ulaşmak ya da yeni bayi adayları bulmak olabilir. Veli adaylarına ulaştığınızda anlatmanız gereken kurumunuzun eğitim kalitesi ve çocuklarının gelişimine sağlayacağınız katkı iken, bayi adaylarına ulaştığınızda anlatmanız gereken yapacakları yatırımın onlara kazandıracakları olmalıdır.

Hangi Mecralardan Ulaşacağınıza Karar Verin

Hedef kitlenizi ve vereceğiniz mesajları belirledikten sonra bir sonraki adımınız onlara hangi mecralardan ulaşacağınız olmalıdır. Aynı örnek üzerinden ilerleyecek olursak yeni öğrenciler için çeşitli mecralar aracılığıyla bulunduğunuz lokasyonda yaşayan, bu yaş grubunda çocuğu olan ve ekonomik durumu elverişli ailelere ulaşmanız gerekirken; öğretmen adayları ile öğretmenlerin takip ettiği portallarda yayınladığınız reklamlarla iletişime geçebilirsiniz. Diğer yandan bayi adayları tamamen farklı bir kitledir ve onlara farklı kanallardan ulaşmanız gerekir.

Marka İtibarınızı Riske Atmayın

İnsanların güvenip en değerlileri olan çocuklarını emanet ettiği bir eğitim kurumu için marka itibarı çok önemlidir. En basitinden iyi niyetle de olsa sosyal medya hesabınızdan yapılan, yanlış anlaşılmaya elverişli bir içerik bir anda insanların tepkisine sebep olabilir. İzinli veri tabanınız içerisinde bulunmayan kişilere e-posta veya mesaj yoluyla ulaşmanız kurumunuza karşı güven kaybına neden olabilir. Yeterince araştırmadan verilen bir bayilik, bayi sahibinin sicilinde bulunan olumsuz bir kayıt yüzünden bir anda marka itibarınıza büyük zarar verir.
Unutulmamalıdır ki eğitim kurumlarının öğrencilerine ve velilerine karşı sorumlulukları çok büyüktür. Bu sebeple özel okullar pek çok konuda olduğu gibi dijital pazarlamadan yararlanırken de, herhangi bir kuruma göre çok daha hassas olması gerekmektedir. En doğrusu eğitim kurumlarının hem zamanlarını verimli kullanabilmeleri, hem de dijital pazarlama gibi dinamik bir dünyada marka değerlerine zarar verecek durumlardan kaçınmak için, tüm zaman ve enerjisini bu iş için kullanan profesyonellerden destek almasıdır.

Yazı Etiketleri: