2021’de Kaçırmamanız Gereken SEO Trendleri

2021’de Kaçırmamanız Gereken SEO Trendleri
10 Şub 2021 / by editor in Dijital Pazarlama, Pazarlama

SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu internette etkileşiminizi ve görünürlüğünüzü arttırmak için mutlaka kullanmanız gereken bir yoldur. Her geçen gün gelişen bir alandır ve eğer bu yeniliklere adapte olursanız çevrimiçi platformlarda ilgi çekmeniz oldukça kolaylaşacaktır.

Başarılı bir SEO uygulaması için; geri bağlantılar, kaliteli içerik ve yüksek trafik olmazsa olmazlardır. Teknolojinin her geçen gün daha da hızlı gelişmesiyle birlikte dijital alandaki trendler oldukça hızlı bir şekilde değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak için ise yoğun bir emek harcamak gerekiyor. Bu yazımızda 2021 yılında etkili bir SEO stratejisi oluşturabilmeniz için kaçırmamanız gereken trendler yer almakta.

Videolu İçerikler Ön Plana Çıkıyor

Video çağında yaşamaya başladık desek çok da yanlış olmaz. Videolar artık en çok etkileşim alan ve paylaşılan içerikler haline geldi. Eğlenceden eğitime neredeyse her alanda araştırma yapmak ya da keyifli zaman geçirmek isteyenler için internet büyük bir havuz niteliğinde.

Dolayısıyla videolu içerikler de son dönemlerde oldukça kullanılmaya başladı. Kullanıcılar çoğu zaman okumak yerine izlemeyi tercih ediyor. Yani videolu içerikler oluşturarak etkileşiminizi arttırmanız mümkün. Bunun için içeriğinizin kalitesi oldukça önemli. Öncelikle sağlam bir kanal adı seçmelisiniz. İlgi çekici ve içeriğinizin ne anlattığı hakkında fikir veren bir isim olmalı. Bunun yanı sıra SEO için en önemli detaylardan biri de anahtar kelimelerdir. Video içeriğinizle alakalı anahtar kelimeler kullanmak görünürlüğünüzün artmasına oldukça fayda sağlar. Aynı zamanda Youtube otomatik tamamlama özelliği sunmaktadır. Videonuzun konusunu yazmaya başladığınızda önerilen anahtar kelimelere de bakabilirsiniz.

Mobil Uyumluluk Arama Sonuçlarını Etkileyecek

Google, 2019’da mobil öncelikli indekslemeyi kullanıma sundu yani arama motoru öncelikle bir web sitesinin mobil sürümüne bakıyor. Geçmişte arama motoru sıralamasında öncelikli olarak sayfa içeriğinin masaüstü sürümü taranıyordu. Artık kullanıcıların büyük bir çoğunluğu aramalarını mobil cihazlar üzerinden yaptığından, Googlebot öncelikli olarak akıllı telefon aracısı ile sayfaları tarıyor.

Sayfanın kullanıcı dostu olmasına ve site yüklenme hızına dikkat etmelisiniz.

Sesli Arama Teknolojisine Uyum Sağlayın

Apple Siri, Amazon Alexa ve Google Assistant gibi sesli arama özellikleriyle sesli arama teknolojisi oldukça yaygın kullanılıyor. Sesli aramayı optimize etmek için anahtar kelime seçimlerinize dikkat etmelisiniz. İnsanların günlük hayatta kurdukları cümlelere göre ve konuşma diline uygun anahtar kelimeler seçebilirsiniz. Küçük bir tüyo; sesli aramalarda kulağa daha doğal gelen ve daha uzun cümleler daha iyi sonuç veriyor.

Yapay Zeka’nın SEO’daki Rolü Artıyor

Yapay zeka (AI) kullanıcıların çevrimiçi içerikle olan etkileşimlerini değiştirmekte. Birkaç yıl önce Google tarafından açıklanan RankBrain algoritması arama motoru sonuç sayfalarının sıralamasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sistem benzersiz bir öğrenme yeteneğine sahiptir. RankBrain ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Özetleyecek olursak; RankBrain Google tarafından sunulan makine öğrenimine dayalı bir algoritma. Yani herhangi bir bilgi öğretilmeden önceki aramalara ve kullanıcı deneyimlerine göre öğrenim sağlayan bir sistem. Çok da eski olmayan bu algoritma gelecekte daha da önem kazanacak gibi duruyor.

Peki Sayfanızı RankBrain İçin Nazıl Optimize Edersiniz?

RankBrain için en önemli etken kullanıcı deneyimleridir. Kullanıcıların önceki aramaları, tıklama sayıları, sayfada ne kadar süre kaldıkları gibi birçok önemli etken bulunmaktadır. İçeriğinizin ilgi çekmesi bu açıdan çok önemlidir. Kaliteli ve konu ile alakalı bir içerik her zaman SEO için olmazsa olmazdır.

Görsel Optimizasyon Aramada Değer Kazanacak

Google’da görsel aramalar büyük oranda gelişti. Yeni güncellemelerle birlikte resimler üzerinden satın alma işlemleri yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Google, görsellerin optimize edilmesi konusunda zaten uzun zamandır ısrar ediyordu ki bu da uzun vadede görsel kullanımının daha fazla işlevsel olacağını işaret ediyor.

Web sitelerindeki görselleri optimize etmek; yüksek kaliteli, alakalı resimler kullanmak, dosya adını özelleştirmek ve konu ile ilgili görsel alt etiketleri kullanmak oldukça önemli.

Google EAT İlkesi’ne Adapte Olun

Öncelikle Google EAT İlkesi’nden bahsedelim. Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin kısaltılmış hali olan EAT; uzmanlık, yetki ve güvenilirliği kapsamaktadır. Bu faktörler, web sayfanızın yararlı ve kaliteli içeriğe sahip olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Google sıralamalarında başarılı olabilmek için içerik kalitesi çok önemlidir.

Kaliteli bir içerik için ilk önce hedef kitlenizin ne tür içerikler istediğini bulmalısınız. Bunun için pazar araştırması yapabilir ya da belirli analiz programlarından yardım alabilirsiniz. Sonrasında içeriği nasıl sunacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin eğer gençlere hitap etmek istiyorsanız Instagram’da içerik üretebilir ya da videoları tercih edebilirsiniz. Daha yüksek yaşta bir hedef kitleniz varsa Facebook sizin için daha uygun bir tercih olacaktır.

Uzun Biçimli İçerikle Daha Yüksek Sıralarda Yer Alabilirsiniz

Kaliteli ve alakalı içeriğinizi koruduğunuz sürece, daha uzun biçimli içeriğe odaklanmak arama sonuçlarında yükselmenize yardımcı olacaktır. Genel amaç, kullanıcılara yararlı ve paylaşılabilir kaliteli içerik sunmaktır.

Bunu nasıl başarırsınız? Öncelikle, içeriğinizi daha taranabilir hale getirmek için H2 ve H3 alt başlıklarıyla bölümlere ayırın. Alt başlıklar özellikle mobil siteler için önemlidir. İkinci olarak, sağlam bir otorite puanıyla ilgili, yetkili kaynaklara bağlantı yaptığınızdan emin olun. Son olarak, içeriğinizin paylaşılmasının kolay olduğundan emin olun. Okuyucuların hızlı bir tıklama ile paylaşabilmesi için başlığa ve sonuç kısmına paylaşım bağlantılarını ekleyebilirsiniz.

Yazı Etiketleri: