Dijital Pazarlama Stratejinizi Belirlerken Bilmeniz Gerekenler

Dijital Pazarlama Stratejinizi Belirlerken Bilmeniz Gerekenler
28 Mar 2019 / by Görsel Projeler in Ajans, Pazarlama

Gelişen teknoloji, mobil cihazların kullanımının ve uzun saatleri online geçirme alışkanlığımızın artması ile birlikte, varlığını ve büyümeyi sürdürmek isteyen kurumlar için dijital pazarlama oldukça önemli hâle geldi. Tabii dijital pazarlama çalışmaları ile başarı elde etmenin yolu da, işe iyi bir dijital pazarlama stratejisi oluşturarak başlamaktan geçiyor. Peki, dijital pazarlama stratejisi oluştururken neler yapmak gerekir? Önce Amacınızı Belirleyin.

Elbette her konuda olduğu gibi dijital pazarlama stratejinizi belirlerken de önce kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Bunlar marka bilinirliğinizi artırmak, yeni ürün/hizmetlerinizi tanıtmak, web sitenizin trafiğini artırmak, e-ticaret sitenizde daha fazla satış yapmak, sosyal medya hesaplarınızda etkileşimi artırmak gibi farklı şeyler olabilir. Bu amaçları mümkün olduğunca ayrıntılı ve net olarak belirleyebilirseniz, buna uygun bir yol haritası çıkarmak da o kadar kolay olacaktır.

Geçmiş Çalışmalarınızı Analiz Edin

Stratejinizi belirlemeden önce varsa geçmişte yapmış olduğunuz çalışmaları incelemekte yarar var. Böylece ne tür çalışmalardan daha çok geri dönüş aldığınızı, ne tür çalışmaların harcadığınız zaman, emek ve paraya daha iyi karşılık verdiğini gözlemler; benzer çalışmaları planlarınız arasına alabilirsiniz.

Rakip Analizi Yapın

Dijital pazarlama stratejinizi oluştururken rakiplerinizin dijital platformlarda neler yaptığını incelemek de büyük önem taşımaktadır. Rakiplerinizin hangi mecralarda, hangi sıklıkta, ne tür paylaşım ya da reklam yaptığını görmek size de nerelerde bulunmanız gerektiği konusunda fikir, içerik konusunda ise ilham verecektir. Elbette onların bulunduğu platformlarda bulunmak, rekabet için önemli olsa da; farklı mecralarda bulunmak fark yaratmanızı sağlayabilir.

Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın

Hedef kitle belirlemek ve hedef kileyi iyi tanımak tüm pazarlama çalışmaları için olmazsa olmazdır. Hedef kitlenizi tanırsanız onlara hangi kanallardan ulaşabileceğinizi ve nasıl dikkatlerini çekebileceğinizi de bilirsiniz.

Kullanacağınız Kanalları Belirleyin

Bütçeniz ve ayırmanız gereken zaman sebebiyle tüm kanalları kullanmanız mümkün olmayabilir. Bu sebeple, hangi kanallarda bulunacağınıza karar verirken yukarıda da belirttiğimiz gibi hedef kitlenize nasıl daha kolay ulaşabileceğinizi göz önünde bulundurmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Google Adwords reklamları, SEO çalışmaları, sosyal medya yönetimi ve reklamları, içerik pazarlama çalışmaları, e-posta pazarlama çalışmaları dijital dünyada hedef kitleye ulaşma yöntemlerinden bazıları. Ancak tüm bu yöntemleri uygularken araştırmanız gereken bazı ayrıntılar bulunuyor. Mesela Adwords çalışması yapacaksanız hangi anahtar kelimelerin web sitenize daha az maliyetle daha çok trafik çekeceğini, sosyal medya reklamları verecekseniz hangi platformlarda ne tür reklamların size daha çok getiri sağlayacağını ya da içerik pazarlama çalışması yapacaksanız hangi mecraların faaliyet alanınızla daha ilgili oluğunu araştırmanız gerekir.

Yılın Özel Dönemlerini Belirleyin

Yıl içerisinde bazı dönemlerde pazarlama faaliyetlerinizi artırmanız, bazı dönemlerde ise azaltmanız gerekebilir. Mesela mücevher sektöründe faaliyet gösteriyorsanız, nikâhların sık olduğu yaz dönemi, anneler günü, sevgililer günü ve yılbaşı gibi dönemler pazarlama faaliyetlerinize daha fazla zaman ve bütçe ayıracağınız dönemlerdir.

Bütçenizi Paylaştırın

İşe başlarken bir bütçe belirleyin ve bu bütçeyi faaliyet göstermeyi planladığınız platformlara paylaştırın. Burada elbette size bu platformların maliyetleri kadar, hangisinden daha çok geri dönüş beklediğinizin de rehberlik etmesi gerekiyor. Ayrıca yılın özel dönemlerini de göz önünde bulundurarak, hiçbir zaman faaliyetlerinizi tamamen kesmeyecek şekilde bütçenizi haftalık/aylık olarak bölüştürmeniz gerekiyor.

Ölçümleme Yapın

Son olarak dijital pazarlama çalışmalarınızı devam ettirirken de, bir taraftan ölçümlemeniz ve yaptığınız çalışmaların hangilerinden daha çok geri dönüş elde ettiğinizi görmeniz gerekir. Böylece yeterince geri dönüş almadığınız kanallardan bütçenizi çekerek diğerlerine aktarabilir, verimliliği artırabilirsiniz.
Eğer bir dijital pazarlama ajansı ile çalışırsanız hem bulunmanız gereken platformlar, hem bütçenizi nasıl paylaştıracağınız hem de yayınlayabileceğiniz içeriklerle ilgili ajansınız sizi yönlendireceği için bu konuya mesai harcamanız gerekmez ve enerjinizi asıl faaliyet alanınıza harcayabilirsiniz.

Yazı Etiketleri: