Dijital Pazarlamanın Tarihçesi

Dijital Pazarlamanın Tarihçesi

Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi yazılı ve görsel medya kanallarıyla yapılan geleneksel pazarlama yerini dijital pazarlamaya bıraktı. Ölçülebilir olması, geleneksel pazarlamaya göre çok daha küçük bütçeler gerektirmesi ve kolayca müdahale edilebilir olması gibi avantajları dijital pazarlamayı her geçen gün biraz daha ön plana çıkartıyor. Biz de bu yazımızda sizler için internetin doğuşundan günümüze kadar dijital pazarlamanın tarihçesini ve dijitalde yaşanan gelişmeleri inceleyeceğiz.

90’lı Yıllarda Önce İnternet, Ardından E-Posta Hayatımıza Girdi.

90’ların başında hayatımıza giren internet, kullanıcıların sadece bilgileri okuyabildiği, ancak bir şey ekleyemediği bir platformdu. 1994 yılında ise e-posta kullanımının başlamasıyla birlikte yeni pazarlama yönteminin önü açılmış oldu.

Yahoo, Google ve Diğerleri

1994 yılına gelindiğinde ise Yahoo ortaya çıktı ve ilk e-reklamlar verilmeye başlandı. 1998 yılında Google’ın yanı sıra Blogger, Myspace, MSN gibi sosyal platformların da hayatımıza girmeleri önemli gelişmelerdi. Sonrasında markalar bu yeni kanalları kullanarak reklam yapmanın yollarını aramaya başladılar.

2000’li Yıllarda Google Çığır Açtı…

2000’li yılların başında Google arama motorunu çok geliştirmekle kalmayıp, Adwords ve Adsense gibi pazarlama araçlarını piyasaya sürdü. Reklamların kullanıcıların isteklerine göre yapılmasını sağlamak için, internet kullanıcılarının sorgularının içeriğini analiz etmeye başladı. Çerezler internet kullanıcılarının alışkanlıklarını analiz etmeyi sağlasa da, pazarlamacılar için kullanıcı verilerini toplamak ve analiz edebilmek oldukça yararlı bir araç haline geldi. Böylece Google reklamları, dijital pazarlamanın en önemli yapıtaşlarından biri haline geldi.

Linkedin, Facebook, Youtube, Twitter ve Instagram

2002’de kurulan Linkedin’i, 2004’te Facebook, 2005’te Youtube, 2006’da Twitter ve 2010’da Instagram takip etti.
Elbette tüm bu platformlar yeni birer reklam kanalı oldular ve geleneksel pazarlama yöntemleri yerlerini arama ağı reklamları, sosyal medya reklamları, video reklamlar gibi doğru hedef kitleye ulaşmanın daha kolay olduğu; sonuçları ölçümlenebilen ve sonuç aldığınıza ödeme gerektiren, aynı zamanda daha ekonomik reklam modellerine bıraktı. Sonuç olarak IAB (İnteraktif Reklamcılık Derneği) Türkiye verilerine göre, 2018 yılında ülkemizde dijital reklam yatırımları, 2017’ye oranla %14,2 oranında artarak 2,47 Milyar TL’ye ulaştı.
Edx Agency’de geleneksel pazarlamada tecrübe edinmiş ve kendini güncelleyerek dijital pazarlamada da uzmanlaşmış ekip arkadaşlarımızla; eğitim kurumlarına özel, etkili dijital pazarlama çözümleri sunuyoruz. Siz de dijital pazarlama ile kurumunuzun geleceğine yatırım yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazı Etiketleri:

Leave a comment