Onlıne Marketıng Terimleri Nelerdir?

Onlıne Marketıng Terimleri Nelerdir?

Online marketing, hedef kitleye ulaşabilmek için kullanılan bir pazarlama tekniğidir. Tanıtım, satış ve pazarlama, reklam gibi faaliyetleri dijital olarak gerçekleştirdiğimiz bir süreçtir.

Dünya nüfusunun yaklaşık %60’ının internet kullanıcısı olduğunu düşündüğümüzde marka yönetimi için çok önemli bir faaliyet olduğunu görebiliriz. Bu sebeple online marketing, markalar için dikkat edilmesi gereken bir pazarlama yöntemidir. Online marketing ile markanızın bilinirliğini artırabilir ve daha büyük kitlelere ulaşabilirsiniz. Daha büyük kitlelere ulaşabilmeniz için online marketing terimlerini İngilizce ve Türkçe olarak sizler için derledik. Aşağıdaki listeden tanımları ile birlikte öğrenebilirsiniz.

A/B Test (A/B Testi): Sitede yapılan değişikliklerin, verimlilik performanslarının ölçümü için sınırlı sayıdaki kullanıcılara yapılan testtir.

Advertorial (Editoryal Reklam): Ürün veya hizmet tanıtımı için makale görünümünde hazırlanan ücretli/ücretsiz içeriklerdir.

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı): Ürün veya hizmet tanıtımı/satışı üzerinden komisyon alarak yapılan performansa dayalı bir pazarlama türüdür. Blogger, vlogger ya da influencer olan kişiler ürettikleri içeriklere marka linklerini ekleyerek pay alırlar.

B2B (Business to Business – İşletmeden İşletmeye): İki şirket arası gerçekleşen online satış veya pazarlama faaliyetleridir.

B2C (Business to Consumer – İşletmeden Tüketiciye): İşletmeden son kullanıcıya gerçekleştirilen online ticaret modelidir.

Behavioral Targeting (Davranışsal Hedefleme): Kullanıcıların internette yaptıkları işlemlerin izlerini takip ederek en uygun reklamın sunulması hedeflenir.

CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi): Web site içeriklerinin oluşturulmasını ve düzenlenmesini sağlayan WordPress benzeri yazılımlardır.

Content Marketing (İçerik Pazarlama): Hedef kitleye yönelik içerikler hazırlanarak online kanallar aracılığıyla yapılan pazarlama faaliyetidir.

Conversion Rate (Dönüşüm Oranı): Web site ziyaretçilerinin istenilen aksiyonu gerçekleştirme oranıdır.

CPA (Cost Per Action – İşlem Başına Maliyet): Reklamverenin belli bir satın alma için ödediği ücrettir.

CPC (Cost Per Click – Tıklama Başına Maliyet): Reklama tıklandığında reklamverenin ödediği ücrettir.

CTA (Call to Action – Eylem Çağrısı): Web site ziyaretçilerinin bir sonraki eylemlerini yönlendirmektir. Satın al, Tıkla, Kaydol vb.

Display Advertising (Görüntüleme Reklamcılığı): Görsel ağırlıklı ücretli online reklam türüdür.

Earned Media (Kazanılmış Medya): Ücretli reklamlar dışında, sosyal medya kanalları ya da ağızdan ağıza pazarlama gibi ücretsiz tanıtım faaliyetleri ile kazanılan reklamlardır.

E-mail Marketing: E-mail ile doğrudan pazarlama yapılır.

Engagement Rate: Sosyal medyadaki içeriklere dair beğeni, yorum ve paylaşım gibi etkileşimlerin toplam kitleye oranını ifade eder.

Google Adsense: Web site sahiplerinin sitelerindeki reklam alanlarına reklam alarak gelir elde etmelerini sağlayan bir sistemdir.

Google AdWords: Google arama sonuçlarında aranılan kelimeyle ilişkili reklam verilmesini sağlayan Google reklamcılık hizmetidir.

Google Analytics: Web site performans analizini ücretsiz gerçekleştiren bir Google servisidir.

Inbound Marketing (Gelen Pazarlama): İçerikle pazarlama, sosyal medya pazarlaması gibi yöntemlerle hedef kitlenin dikkatini ürün ve hizmetlere çekmek amaçlanır.

Influencer Marketing (Etkileyici Pazarlama): İnternette bir konuda uzman olarak görülen kişiler aracılığıyla yapılan sosyal medya pazarlaması yöntemidir.

Internet Marketing (Sanal Pazarlama): Ürün, hizmet ve servislerin tanıtım, pazarlama ve satış faaliyetlerinin online kanallar aracılığıyla yapıldığı bir pazarlama tekniğidir.

Mobile Marketing (Mobil Pazarlama): Mobil cihazlar ve mobil uygulamalar aracılığıyla yapılan çok kanallı bir online marketing tekniğidir.

Remarketing / Retargeting (Yeniden Pazarlama / Yeniden Hedefleme): Web sitesinden ayrılan kullanıcıları cookie bazlı bir teknoloji ile yeniden hedefleyerek reklam gösterilir ve siteyi yeniden ziyaret etmeleri amaçlanır.

ROI (Return on Investment – Yatırım Getirisi): Online reklamcılıkta yapılan yatırımın geri dönüşüm oranını ifade eder.

SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu): Web sitelerini optimize ederek arama sonuçlarında ilk sıralarda listelenmesi hedeflenir.

SMM (Social Media Marketing – Sosyal Medya Pazarlama): Online pazarlama faaliyetlerinin sosyal medya platformaları aracılığıyla yapıldığı pazarlama türüdür.

User Generated Content (Kullanıcının Geliştirdiği İçerik): Bloggerlar, influencerlar ya da sosyal medya kullanıcıları tarafından üretilen içerikler yoluyla yapılan tanıtım ve pazarlama faaliyetleridir.

Video Marketing (Video Pazarlama): Hedef kitleye yönelik oluşturulan videolar ile satış, pazarlama ve etkileşim arttırma gibi çalışmalar yapılır.

Viral Marketing (Viral Pazarlama): İnternet ortamında adeta bir virüs gibi hızla yayılarak geniş bir kitleye ulaşması için özel olarak üretilen içeriklerin kullanıldığı bir pazarlama yöntemidir.

WOMM (Word of Mouth Marketing – Ağızdan Ağıza Pazarlama): İnternet kullanıcıları arasında kulaktan kulağa aynı bir fısıltı gibi hızla yayılan ve tavsiye usulüyle ilerleyen içerikler üretilir. Storytelling (Hikâye Anlatıcılığı) gibi teknikler kullanılır.

Yazı Etiketleri:

Leave a comment