Performans Pazarlama Nedir?

Performans Pazarlama Nedir?

Performans pazarlaması (Performance Marketing), dijital platformalar üzerinden gerçekleştirilen ürün ya da hizmetin tüm tanıtım ve reklam çalışmalarının tek bir sistem üzerinden yürütülmesine dayalı bir pazarlama stratejisidir. Detaylı ve dinamik ölçümlemelere dayalı risksiz bir yöntemdir. Farklı satın alma ve farklı kanallarda yer alabilme seçeneklerini içinde barındıran performans pazarlaması dijital platformun en verimli metotlarının arasında başı çekiyor.

Performans Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Performans pazarlama çalışmalarının sunduğu avantajlar şu şekildedir;

Ölçümleme: 

Performans pazarlaması sayesinde markanızın tüm dijital platformlarda gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan elde ettiğiniz verileri raporlayabilir ve yatırımlarınızın verimini, geri dönüşünü inceleyebilirsiniz.

Performans pazarlaması, markanızın istatistik ve analizleriyle ilerleyen bir metottur. Bu istatistik ve analizlerin yanı sıra markanızın kimlere ne kadar ulaştığınızı, kimlerin ilgisini çektiğini verilerle görebilir ve raporlayabilirsiniz.

Markanızın tüm dijital platformlarda izlediği ilerlemeyi ölçümleyebilirsiniz.

ROI Odaklı:

 Performans pazarlama çalışmalarının amacı tanıtımlarınızla beraber yatırım getirisini de artırmaktır. Performans pazarlama metotlarında yatırım getirisine (ROI) odaklı kampanyalar üretiliyor ve e-ticaret alanında istenilen satış ivmeleri yakalanabiliyor. Dijital süreçlerle ilerleyen performans pazarlamasında adından da anlaşılacağı gibi performansa göre yapılan ödemlerle daha risksiz ve karlı pazarlama süreci gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Reklamınız ne kadar tıklanır ne kadar görüntülenir ya da satışa dönüşürse ödemeyi de bu veriler üzerinden gerçekleştiriyorsunuz.

Risk Oranının Düşük Olması: 

Ölçümlenebilmesi ve verilere dayalı işliyor oluşundan ötürü bu çalışmanın risk oranı da oldukça düşüktür. Çalışmalarınızı bütçenize göre şekillendirebileceğiniz performans pazarlama stratejisi ürün ya da hizmetlerinizi uygun fiyata hedef kitlenize ulaştırmakta oldukça etkilidir. Kişiselleştirilmiş projeler üretilebiliyor ve bu projeleri oldukça esnekleştirip stratejilerinizde değişiklik, iyileştirilebilmeyi mümkün kılıyor.

Performans pazarlaması pazara yeni çıkacak bir marka için de rakiplerinden sıyrılmak isteyen bir marka için de kullanılmaya uygun bir stratejidir. Doğru zamanda doğru hedef kitleye doğru mecralarda ulaşabilme imkânı sunmaktadır.

Performans Pazarlama Hedefleri ve Ölçümleri Nelerdir?

Performans pazarlaması çalışmalarının hedeflerini ve ölçümlerini şu şekildedir;

CPC (Cost Per Pick / Tıklama Başına Maliyet)

Reklam verenin, tıklama başına ödeme yaptığı sistemdir. Kullanıcı reklama her tıkladığında bir ünite tıklanma kaydedilir. Tıklama başına maliyet; web sitesi, ziyaretçi sayısı, reklamın görüntülenme oranı vb. üzerinden belirlenmez. Marka ile anlaşılan tıklama sayısına ulaşıldığında reklam yayını durdurulur.

CPL (Cost Per Lead / Veri İletilme Başına Maliyet)

Veri iletilme başına maliyet, kullanıcıların dolaşımları sırasında web sitesindeki veri tabanına iletilen her veri başına ödenen ücrettir. Alınan veri türü (abonelik, üyelik, form doldurma) herhangi bir çeşitte olabilir. Veri iletilme başına maliyeti tamamen iletim programının özelliklerine ve internet hızına göre değişiklik gösterebilir.

CPV (Cost Per View / Görüntüleme Başına Maliyet)

Bu birim genellikle iş modelinin merkezinde ‘’video izleme’’yi barındıran web siteleri tarafından uygulanır. Bu uygulamada tamamen izleyen kullanıcılar için ödeme yapılır. Kampanyayı hayata geçiren ajans teknik olarak işletmeye müşterilerin reklama ortalama kaçar saniye ilgi gösterdiği ile ilgili bilgi verir ve sadece videonuza ilgi gösteren kişiler için ücret ödemiş olursunuz.

CPA (Cost Per Action / Eylem Başına Maliyet)

Eylem başına maliyet reklam verenin hedef kitlesinin gerçekleştirdiği eyleme göre ödeme yaptığı bir sistemdir. Bu eylemler yine aynı şekilde abonelik, üyelik, form doldurma ve liste doldurma gibi işlemler olabilir.

CPC yani tıklama başına maliyet modeline göre daha etkilidir. Tıklama ile dönüşüm arasındaki farkı düşündüğümüz zaman, gerçekleşen bir eylem üzerinden ticaret yapılması hem daha güvenli hem de daha karlıdır.

Performans Pazarlama Kanalları

Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization / SEO)

Arama motorlarında yapılan sonuçlarda ilk sıralarda doğru kişiye doğru içeriği ilk sıralarda listelemek hedeflenir. Site içi SEO (On Page SEO) ve site dışı SEO (Off-Page SEO) çalışmaları ile yapılır.

Arama Motoru Pazarlaması (Search Engine Marketing / SEM)

Arama motorları üzerinde ücretli reklam çalışması gerçekleştirerek arama sonuçlarında yer alma ve hızlı dönüşüm elde edebilmek için uygulanan bir tekniktir. Arama ağı reklamlarında Google AdWords ve Google Analytics gibi araçlardan faydalanılır.

Görüntülü Reklamı Ağı (Google Display Network / GDN)

Google Display Network, Google’ın portföyünde bulunan tüm web sitelerinde reklam göstermenizi sağlayan bir ağdır.

Google’a göre internet nüfusunun %90’ından fazlasına bu ağı kullanarak erişebilirsiniz.

Sosyal Medya Reklamları

Facebook Ads, LinkedIn Ads gibi araçlardan faydalanarak hedef kitleye yönelik kampanyalar oluşturarak iletişim kurabilmenizi sağlar.

Yeniden Pazarlama (Remarketing)

Yeniden pazarlama, web sitenizi daha önce ziyaret etmiş ve ayrılmış kişilerin cookie bazlı bir teknoloji ile başka sitelerde reklamınızı görmesi ve tekrar sitenize dönerek, sunduğunuz ürün veya hizmetleri alma ihtimalinin yükselmesini hedefler.

Kullanıcı Deneyimi Pazarlaması (User Experience / UX)

Kullanıcı deneyimi pazarlaması, kullanıcıların site veya sitedeki herhangi bir ürün ile etkileşimi sırasında yaşadığı deneyimlerdir. Artık görsel olarak iyi olan web sitelerinin aksine, kullanıcı deneyimine önem vererek hazırlanan web siteleri tercih edilmektedir. Çünkü kullanıcılar kendisine en iyi ve rahat kullanımı veren web sitelerini ziyaret etmektedir

Programatik Reklamcılık

Programatik reklamcılık, reklamı doğrudan yayıncılardan satın almak yerine dijital kampanyaları otomatik olarak satın almanın ve optimize etmenin için bir yoldur. Gerçek zamanlı verilerle birlikte reklam verenler doğru içeriği, doğru zamanda, doğru kişilere ulaştırma imkanı elde eder.

Satış Ortaklığı (Affiliate) 

Satış başına komisyon anlayışıyla geliştirilmiş olan bu sistem ‘’CPA’’ yani “Cost Per Action” olarak ifade ettiğimiz sistemin uygulanış halidir. İşlem başına maliyet (CPA) hedeflemesi ile influencer, blogger, vlogger gibi aracı kişilerle satış ortaklığı gerçekleştirilir. Ve her satış başına komisyon mantığıyla ödeme yapılır. Buradaki strateji win-win şeklinde işler.

Programlı Satın Alma (Real Time Bidding / RTB)

Programatik, reklam alışverişinin yazılımlar aracılığı ile yapılmasıdır. Programlı satın alma ise programatik satın almada kullanılan 4 farklı yöntemden biridir. Programatik bir ekosistemken, RTB bu ekosistemin bir parçasıdır. Satın alma işlemi gerçek zamanlı açık arttırmaya teklif vermeyle yapılır.

Doğal Reklamcılık (Native Advertising)

Reklamı farklı dijital platformlardaki içeriklere kullanıcıya fark ettirmeden, gözüne sokmadan yerleştirerek yapılan bir reklam çalışmasıdır.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Performans pazarlama çalışmalarınızı planlarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu noktaları kaçırmanız durumunda istediğiniz verimi alamayabilir ve çalışmalarınız başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Dikkat etmeniz gereken bu noktalar;

  • Sadık ve memnun müşteri edinmek kısa vadede oldukça zor bir geri dönüştür. Bu sebeple planlar ve sonuçlarda kısa vadedense uzun vadelere odaklanmak gerekir.
  • Kullanıcılar için gösterim sayınızı çok fazla artırmanız kullanıcıları sıkmanız anlamına gelir. Bu durum anlık olarak hızlı sonuçlar vermiş olsa da uzun vadede alacağınız sonuçları etkiler.
  • Sürekli ölçümleme kampanyanın daha etkili bir hal alması için ihmal edilmeden yapılmalıdır.
  • Alacağınız verimi artırmak için doğru KPI’ları ve doğru metrikleri seçmeniz gerekmektedir. Doğru hedefleri belirlemeden yapılan çalışmalar istenilen sonuçlardan uzak geri dönüşler sağlar.
  • Sunulan video, görsel ya da metinlerin kalitesi, akıcılığı, özgünlüğü ve çekiciliği hedef kitli için oldukça önemlidir. Hedef kitle için uygun olmayan içerikler hedefe uygun bir biçimde düzenlenmelidir.

Performans Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Performans pazarlaması çalışmalarında, markaların dijital platformlardaki analizleri, reklam çalışmalarının yönetimi, e-ticaret miktarlarının ölçümlenmesi, web sitesi trafikleri, sosyal medya analizleri, abonelik veya üyelik artırma, gibi çalışmaları için gerçekleştirilir. Performans pazarlaması çalışmalarında ilk adım dijital platformlarda temel hedefleri belirleyerek atılır. Sonrasında bu hedeflere ulaşabilmek için izlenecek kampanyaların stratejisi oluşturulur. Oluşturulan stratejiler sonrasında en iyi performansı sergileyen kampanya optimize edilmeye başlanır. Kampanya boyunca elde edilen veriler, analiz ve metriklerle birlikte incelenir ve belirlenen hedefler doğrultusunda gerekli çalışmalar gerçekleştirilir.

Yazı Etiketleri: