TikTok Pazarlama Kılavuzu

TikTok Pazarlama Kılavuzu

TikTok pazarlamasının markanız için işe yarayıp yaramayacağını mı merak ediyorsunuz?

Aylık 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve günlük ortalama 52 dakikalık görüntüleme süresi ile TikTok, resmi olarak sosyal medya sahnesindeki en yeni platformdur.

TikTok’un sadece gençler için olduğunu düşünüyorsanız tekrar düşünün! Her yaştan kullanıcı TikTok uygulamasında aktif bir şekilde bulunuyor.

Uygulama hakkında bilmeniz gereken her şeyi, viral videolar oluşturmak için en iyi ipuçlarını ve algoritmanın bu TikTok pazarlama kılavuzunda nasıl çalıştığını gelin beraber keşfedelim!

TikTok nedir?

TikTok, ilk olarak Z kuşağı kullanıcıları arasında yaygın olan ve en çok viral dans trendlerinin, ‘’challenge’’ların ve dudak senkronizasyon videolarının evi olarak bilinen bir video paylaşım ağıdır.

Y kuşağı ve üstü için TikTok, 2017’de durma noktasına gelen 6 saniyelik döngüsel video paylaşım platformu olan Vine’ın yeniden canlanması gibi düşünülebilir.

Peki TikTok nasıl başladı?

ByteDance (TikTok’un ana şirketi), 2017’de uluslararası pazarlarda TikTok uygulamasını piyasaya sürmeden önce, TikTok’u ilk olarak Çin’de Douyin adı altında piyasaya sürdü. Hem Douyin hem de TikTok bugün aynı yazılımı kullanıyor, ancak Çin’in sansür yasalarına uymak için ayrı ağlar kullanıyor.

ByteDance, 2017’nin sonlarında, kullanıcıların kısa dudak senkronizasyonu videoları oluşturup popüler şarkılarla paylaşmalarına olanak tanıyan bir sosyal medya platformu olan Music.ly’yi satın aldı. Böylelikle TikTok’a yepyeni bir araç paketi kazandırmış oldu.

TikTok, 2020’ye hızlı bir şekilde ilerledi ve sadece gençler arasında değil, her yaştan kullanıcı arasında büyük bir etkileşim yakaladı. Ünlüler, yayıncılar ve markaların hepsi artık viral başarı elde eden eğlenceli videolar oluşturmak için TikTok’u ve TikTok’un kullanımı kolay video düzenleme araçlarını kullanıyor.

2020’de TikTok, güvenilir kuruluşların verilerine göre dünyanın en çok indirilen uygulaması oldu.

TikTok Markalar İçin Neden Değerli Bir Platform?

TikTok şu anda bir büyüme dönemi yaşıyor. Bu da yaratıcı ve hızlı düşünen markalar tarafından yararlanılmaya hazır büyük bir fırsat olduğu anlamına geliyor.

TikTok’a erkenden başarılı bir şekilde giriş yapan markalar, genellikle çok az yatırımla büyük marka bilinirliği ödülleri kazandılar.

TikTok ayrıca, uygulamada viral statüye ulaşma konusunda oldukça geniş bir alana sahiptir. Instagram veya YouTube’un aksine, sıfır takipçisi olan hesaplar bile yeni bir videoda milyonlarca görüntüleme alabilir.

TikTok’ta Hangi İçerik İyi Performans Gösteriyor?

Diğer sosyal ağlardan farklı olarak, TikTok’un büyük bir trend kültürü vardır.

Dolayısıyla, orijinal, yaratıcı video konseptleri iyi çalışsa da en iyi performans gösteren TikTok videoları genellikle kitleler tarafından kopyalanması kolay olan veya mevcut bir trendin bir parçası olanlardır.

TikTok’a nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, ilham almak için TikTok’un keşif sayfalarına göz atabilirsiniz. Burada, coğrafi konumunuza göre tüm Trend olan hashtag’leri ve popüler videoların kategoriye göre dökümünü bulacaksınız.

Mevcut bir trende kendi benzersiz ve alakalı yorumunuzu koymak sizi en iyi sonuçla buluşturacaktır. Ve unutmamak lazım ki Trend’leri ve hashtag’leri kullanan videoların TikTok uygulamasında keşfedilme olasılığı daha yüksektir ve başarı şansı daha yüksektir.

TikTok Algoritması Nasıl Çalışır?

İşte TikTok algoritması hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şey:

  • TikTok Algoritma Öğrenimi 1: Etkileşim, Her Videonun Performansına Bağlıdır

Neredeyse hiç takipçiniz olmasa bile, TikTok’taki videolarınız milyonlarca görüntülenebilir.

Bunun nedeni, TikTok algoritmasının profilinizin tamamı yerine her bir videodaki etkileşimleri hesaba katmasıdır.

Videonuz ilk olarak kullanıcılar tarafından iyi karşılandıysa, daha büyük bir kullanıcı havuzuna çıkma şansı vardır.

Dolayısıyla, TikTok’ta yalnızca bir avuç takipçiniz olsa bile, videonuz yine de başarıya fırlayabilir!

  • TikTok Algoritma Öğrenimi 2: TikTok Algoritması Çoklu Göstergeleri Hesaba Katıyor

Peki, TikTok algoritması karşınıza çıkan videoların sizin için uygun olduğuna karar verirken hangi göstergeleri dikkate alıyor?

Paylaşımlar, yorumlar ve beğenilerin tümü TikTok algoritması için güçlü göstergeler gibi görünüyor.

Şansınız, eğer TikTok videonuz gerçekten eğlenceli veya bilgilendirici ise, muhtemelen başarılı olacak ve kitlelere sunulacaktır.

  • TikTok Algoritma Öğrenimi 3: Trend Olan Hashtag’leri ve Sesleri Kullanmak Yardımcı Olur

Hashtag’ler ve Sesler (yani TikTok videonuzda kullandığınız müzik), içeriğinizin keşfedilebilirliğini artırmanın en iyi yollarından ikisidir.

Yüksek trafikli hashtaglere ek olarak, içeriğinize niş olan hashtag’leri eklemek her zaman iyi bir fikirdir. Bu, TikTok algoritmasının içeriğinizin neyle ilgili olduğunu ve kiminle ilgilenebileceğini anlamasına yardımcı olacaktır.

  • TikTok Algoritma Öğrenimi 4: Videolar Aniden Viral Olabilir, Daha Eski Olanlar Bile

TikTok algoritmasıyla ilgili fark edilen en ilginç şeylerden biri, videoların Instagram gibi diğer platformlara göre çok daha uzun bir raf ömrüne sahip olabilmesidir.

TikTok algoritması, tüm videolarınızın performansını, hatta daha eski olanları bile sürekli olarak izler.

Dolayısıyla, videolarınızdan biri aniden etkileşimde bir artış yaşarsa kanalınızda 2 hafta boyunca neredeyse hiç durmamış olsa bile viral olmaya devam edebilir.

TikTok Reklamları Markalar İçin Nasıl Çalışır?

TikTok’ta reklam fırsatları söz konusu olduğunda, markaların ve işletmelerin keşfetmesi için birçok seçenek vardır:

Feed İçi Reklamlar

Üstten görünüm

Marka Devralma

Markalı Hashtag challenge’ları

TikTok’un müzik indirmeleri üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, müzisyenlerin ve sanatçıların erişimlerini artırmak ve en son sürümlerini tanıtmak için TikTok reklamlarını kullanmaları şaşırtıcı değildir.

TikTok’ta Influencer Marketing

Doğrudan reklamlara ek olarak, birçok marka, marka kampanyalarını desteklemek ve bu süreçte milyonlarca kullanıcıya ulaşmak için TikTok’un influencerlarını kullanıyor.

TikTok’un İçerik Oluşturucu Pazarı, markaların gerçek performans verilerine dayalı olarak içerik oluşturucu iş ortakları bulmasına olanak tanır. Buna ek olarak, TikTok bir influencer pazarlama ajansı gibi tanıtımları kolaylaştırıyor ve kampanyaların yönetilmesine yardımcı oluyor.

TikTok’ta Influencer pazarlaması Instagram gibi diğer platformlarda olduğu kadar denenmiş ve test edilmemiş olabilir, ancak neredeyse sınırsız erişim, veri içgörüleri ve hızla gelişen dönüşüm araçlarıyla kesinlikle hafife alınmaması gerek.

TikTok Videoları Nasıl Oluşturulur?

TikTok, çok yönlü ve kullanımı kolay video düzenleme özellikleri ve efektleriyle doludur.

Deneyim seviyeniz ne olursa olsun, uygulamanın sezgisel düzeni ve kullanıcı dostu araçları sayesinde TikTok’ta eğlenceli ve büyüleyici videolar oluşturabilirsiniz.

TikTok İçeriğinin Çapraz Tanıtımı Nasıl Yapılır?

TikTok videonuzu Instagram gibi diğer sosyal kanallarınızda çapraz tanıtmak iyi bir fikirdir.

Bu, yalnızca TikTok hesabınızın farkındalığını artırmak, TikTok hesabınızı büyütmek ve video performansınızı artırmaya yardımcı olmak için harika bir içerik fırsatı olabilir. Ayrıca, bir TikTok videosunu doğrudan film rulonuza kaydetmek çok kolaydır, böylece neredeyse her yerde paylaşabilirsiniz.

TikTok Pro Analytics’i Anlamak

TikTok’un analitiği yalnızca Pro hesaplarda mevcuttur. Bu, TikTok’ta büyümek konusunda ciddiyseniz, yükselmek için iyi bir hamle olduğu anlamına gelir.

Bir Pro hesabına geçiş yapmak, profilinizin temel metriklerinin kilidini açar ve bunu yapmak tamamen ücretsizdir.

Yeni profil analizinizde 3 sekme bulacaksınız: Genel Bakış, İçerik ve Takipçiler.

TikTok Pro Analytics: Genel Bakış

TikTok analizlerinizin hızlı bir stok kontrolü için Genel Bakış sayfanıza gidebilirsiniz.

Burada, son 7 veya 28 gün içindeki video görüntülemelerinizi, takipçi sayınızı ve profil görüntülemelerinizi keşfedebilirsiniz.

7 ve 28 gün boyunca performans trendlerinizi izleyerek, büyüme ve düşüş alanlarını tespit edebilirsiniz. Gelecekteki içerik stratejinizi bilgilendirmek için bu performans trendlerini inceleyebilirsiniz.

TikTok Pro Analytics: İçerik

TikTok’un İçerik Analizi, videolarınızın zaman içinde nasıl performans gösterdiğini daha iyi anlamak için harikadır.

Son 7 gün içinde kaç video yayınladığınızı ve bu dönem içinde hesabınızdan en çok hangi videolarınızın trend olduğunu görebilirsiniz.

Trend olan videolarınıza özellikle dikkat edin. En iyi performans gösteren videolarınızın tümü benzer bir tema, format veya hashtag paylaşıyorsa, büyük olasılıkla markanız için iyi bir nokta belirlemişsinizdir.

TikTok Pro Analytics: Takipçiler

TikTok’taki hedef kitlenizi daha iyi anlamak istiyorsanız, Takipçi analizleri sekmesi başlamak için harika bir yerdir.

Takipçiler sekmesi, kaç takipçiniz olduğunu, 7 günlük büyüme oranınızı, takipçilerinizin cinsiyet dağılımını, en iyi bölgeleri, takipçi etkinliğini ve takipçilerinizin son 7 günde en çok izlediği videoları gösterir.

Takipçilerinizin dağılımını anlamak, markanız için gerçekten hedef kitleye ulaşıp ulaşmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.

TikTok demografiniz eşleşmiyorsa, içerik stratejinizi yeniden düşünmek muhtemelen iyi bir fikirdir.

Bu sekme aynı zamanda takipçilerinizin TikTok’taki etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgiler sağlar.

Takipçilerinizin ne zaman en aktif olduğunu anlamak, gönderi yayınlamak için en iyi zamanınızı keşfetmenin en iyi yollarından biridir ve bu, kapıdan çıkar çıkmaz daha fazla etkileşim sağlamanın harika bir yolu olabilir.

Yazı Etiketleri: